Tips om geen stijve foto's te krijgen

Poseren voor een fotograaf kan soms heel ongemakkelijk zijn, helemaal als je zelf vind dat je niet fotogeniek bent (wat misschien helemaal niet zo is). Maar met een beetje kennis en oefening kun je al snel leren hoe je het beste ongemakkelijk op de foto kan gaan. In deze blog deel ik wat handige tips en poses die jij kan gebruiken voor jouw fotoshoot.

Sfeer
Eén van de belangrijkste dingen bij een fotoshoot is de sfeer. Het kan zijn dat je het spannend vind, maar probeer dit uit je hoofd te zetten, want het is alles behalve dat. Wees lekker jezelf, ontspan en lach! Door lekker te praten met de fotograaf en de locatie een beetje eigen te maken creëer je je eigen plekje en zul je merken dat je je veel beter gaat voelen. Als je heel gespannen en zenuwachtig bent zul je dit ook in de foto’s zien.., houdt dit dus in je achterhoofd.

Ken je goede kant
We hebben allemaal een kant van ons gezicht en/of lichaam wat we mooier vinden dan de andere kant. Experimenteer voor de spiegel om uit te vinden welke kant jij mooier vind, zodat je hierop voorbereid bent voor jouw fotoshoot. Dit zorgt ervoor dat je je comfortabeler en zelfverzekerder voelt tijdens de shoot.

Houding
Een goede houding is heel erg belangrijk tijdens jouw fotoshoot. Zorg er altijd voor dat je rechtop staat met je schouders naar achteren. Dit zorgt er ook voor dat je je zelfverzekerder voelt en hierdoor krijg je achteraf geen irritaties aan jezelf als je de foto’s ziet. Voorderest is het heel erg belangrijk dat je lekker gaat staan of zitten wat jij fijn vind. Doe lekker je ding en wees jezelf.

Spontaan
Ga niet tijdens je fotoshoot heel hard je best doen om te poseren, want dit zie je achteraf ook op je foto’s. Beweeg lekker natuurlijk en spontaan. Vermijd stijve ‘say cheese’ poses, want dit kan er onnatuurlijk uitzien op foto’s. Ga een gesprek aan met de fotograaf, zodra je keihard begint te lachen zal de fotograaf schieten. Spontane momenten geven het mooiste resultaat.

Props
Om jouw foto’s minder statig te maken kun je gebruikmaken van props. Denk hierbij aan een tasje, een hoed, een zonnebril, ect. Met props kun je alle kanten op en je kan het zo persoonlijk maken als je wilt.

Gezichtsuitdrukkingen
Lachen, serieus kijken of juist heel verleidelijk kijken. Door verschillende gezichtsuitdrukkingen te gebruiken krijg je ook verschillende soorten foto’s. Mocht je je irriteren aan een bepaalde gezichtsuitdrukking? Geef dit dan aan bij de fotograaf, dan voel jij je ook veel meer op je gemak.

Details
Soms kunnen hele kleine dingen je irriteren als je achteraf naar de foto’s kijkt. Denk hierbij aan een telefoon of sleutels in je broekzak, een plukje haar wat net niet goed zit of je bril die schuin op je neus staat. De meeste fotografen letten hier wel op, maar niet allemaal. Zorg dus dat voordat je op de foto gaat even snel in de spiegel kijkt of alles goed zit.

Werk samen met de fotograaf
Samenwerken met de fotograaf is de ‘key’ voor de perfecte foto’s. Bespreek je ideeën en wensen met de fotograaf en luister naar de aanwijzingen van de fotograaf.

Wees jezelf
Het belangrijkste tijdens jouw fotoshoot is om lekker jezelf te zijn. Doe lekker je eigen ding, lach hoe jij het leuk vind en als je het ergens niet mee eens bent qua pose, geef dit dan ook gewoon aan. Laat je persoonlijkheid zien op de foto’s en wees niet bang om een gekke bek te trekken of om lekkere spontane poses uit te proberen.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Mocht je vragen hebben kun je dit bij mij altijd tijdens de fotoshoot vragen. Vergeet vooral niet om plezier te hebben tijdens jouw fotoshoot en vergeet geen gekke bek te trekken 😉